Charles Bukowskin (1920-1994) viimeiseksi, joidenkin mielestä jopa ''absurdiksi'' dekkariromaaniksi jäi ''Pulp''(1994). Jossa, päähenkilönä toimii LA:n ''paras'' yksityisetsivä Nick Belane, kuten hän itse ilmaisee asian.
Tämä naisten,viinan ja rahanpuutteen riivaama mies palkataan jäljittämään ranskalainen kirjailija Celine, joka oli luultu kuolleen 32 vuotta sitten. Mikä on perin kummallista sikäli, kun tiede asian ilmaisee ''kuolleet eivät herää henkiin''.
Asiaa ei kuitenkaan voida sivuuttaa, kun itse ''Lady kuolema'' on asiakkaana tässä jutussa tai tällä nimellä hän itse nimittää itseänsä. Ja vieläpä kun Belanen ratkottavaksi lisätään salaperäisen punaisen varpusen löytäminen, avaruusolennon karkottaminen ja aviomiestä pettävän naisen ''perseen naulaaminen''.
Ei ole miehellä hetken rauhaa ja viinakin painaa päälle yksinäisyyden seuraksi, lämmittämään vanhoja luita.
Kiroilun, rivouden ja jopa psyykkisen itsetutkiskelun keskellä teos on, kuitenkin ''selvää pässinlihaa''. Charles Bukowskia täytynee ylistää luomuksestansa, joka rikkoo selvästi hieman perinteisen dekkarin meininkiä, kuitenkin pitäen silti sen ominaisuuksien henkeä mukana.
Herkkänahkaisemmille kirja ei kuitenkaan sovi, jollei välttämättä halua kärkästellä kirjan ''ei niin soveliaasta''-puhekielestä. Joka, varmaankin näin vanhempia ihmisiä närkästyttää silmin nähtävästi.
Bukowski ei kuitenkaan ole piitannut tästä ennen kuolemaansa, vaan ilmaissut sanoillansa asian näin: ''Pulp saattaa tuhota vähäisen maineeni, mutten piittaa paskan vertaa, minulla oli hauskaa kirjoittaessani''.
Itse olen samaa mieltä mr. Bukowskin kanssa, että liiakseen ei kannata ottaa kritisointia siintä, jos kirjoitettava kirja on erilainen verrattuna muihin. Vaan täytyy ajatella luovasti ja pysyä omien mieltymyksien takana. Sillä kirjathan on luotu kirjailijoiden ilosta meidän luettavaksemme.
Joten ihmiset hyvät. Älkää olko tuomitsevia ja viskatko kirjaa kädestänne sen takia, että kirja on erilainen vaan lukekaa kirja ensin. Pohtikaa sen syvempää merkitystä ja vasta sitten tehkää päätöksen. Vanha sananlaskukin sanoo: ''arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin''.Eli emme voi arvioida toista sen huonommaksi, jollemme edes itse ole sen parempia.